請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: miyukida

請問出入用八達通係咩原理?

[quote:9d9a1e040e="olee"] :lol: 過獎,只不過是公司關係,要上八達通的宣傳會,被 Hard sell 了很久。[/quote]

咁你可能比人呃左,
我聽風波裡的 XX 講八達通呢樣野o係英國好耐好耐之前已經用左,
因為比人 hack 得好犀利,  已經比人放棄左.
香港只係將人地 d 垃圾當高科技咁用.
[quote:26870ee251="snooopy"][quote:26870ee251="olee"] :lol: 過獎,只不過是公司關係,要上八達通的宣傳會,被 Hard sell 了很久。[/quote]

咁你可能比人呃左,
我聽風波裡的 XX 講八達通呢樣野o係英國好耐好耐之前已經用左,
香港只係將人地 d 垃圾當高科技咁用.[/quote]

無錯,發達通呢類形的產品、概念約在十多年前已在英國施行了,繼而法國亦有使用之。

其後,好像被別的系統所取締。 :-?
[quote:3897ab4a6e="Thomas Chan"][quote:3897ab4a6e="snooopy"][quote:3897ab4a6e="olee"] :lol: 過獎,只不過是公司關係,要上八達通的宣傳會,被 Hard sell 了很久。[/quote]

咁你可能比人呃左,

無錯,發達通呢類形的產品、概念約在十多年前已在英國施行了,繼而法國亦有使用之。

其後,好像被別的系統所取締。 :-?[/quote]

O下,八達通卡會俾人hack?咁我地儲係張卡上面d錢咪好危險? :-o
我就唔知發達通會唔會被人 HACK 入。
[quote:4f93931824="Thomas Chan"]我就唔知發達通會唔會被人 HACK 入。[/quote]

不過就算係 HACK 入,你張發達通入面會有幾多 $ 呀!
而且,發達通張卡上面本身就有自己的 memory 及 CPU,
本身就是一部小型的電腦。容唔容易比入 hack,就要睇入面保安軟件的設計,不能一蓋而講。
[quote:36b4f0a348="Thomas Chan"][quote:36b4f0a348="snooopy"][quote:36b4f0a348="olee"] :lol: 過獎,只不過是公司關係,要上八達通的宣傳會,被 Hard sell 了很久。[/quote]

咁你可能比人呃左,

其後,好像被別的系統所取締。 :-?[/quote]

另外可以留意,就算係今天的 smartcard,運算及記憶能力都有限,
何況十幾年前。加上當年smartcard 技術有關的保安技術都唔係咁成熟,當年比人 hack 得犀利都唔奇。

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2020-4-3 03:57 , Processed in 0.082482 second(s), 16 queries .