請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 1746|回復: 12

競爭法杜絕圍標罪行加重罰款

http://cablenews.i-cable.com/web ... .php?news_id=384823

競 爭 法 杜 絕 圍 標 罪 行 加 重 罰 款     2012/05/29 06:06

大 大 小 小 的 工 程 或 服 務 招 標 都 曾 經 發 現 有 圍 標 的 情 況 。 不 過 現 在 要 靠 一 些 刑 事 罪 行 好 像 是 串 謀 詐 騙 去 檢 控 , 舉 證 有 難 度 。 有 了 《 競 爭 法 》 又 會 有 什 麼 不 同 呢 ?

屋 苑 聘 請 保 安 、 救 生 員 、 或 者 要 維 修 , 法 團 都 要 招 標 。 多 間 公 司 傾 談 好 價 錢 和 那 一 間 中 標 , 才 一 起 入 標 。 這 是 俗 稱 的 圍 標 , 業 主 表 示 很 普 遍 。

1997 年 八 間 鋼 閘 供 應 商 找 律 師 簽 協 議 投 公 屋 鋼 閘 時 圍 標 , 攤 分 賺 多 房 委 會 的 五 千 萬 元 。 不 過 法 官 指 他 們 沒 有 不 誠 實 意 圖 , 串 謀 詐 騙 罪 名 不 成 立 。 2004 年 十 七 個 檔 主 競 投 大 埔 墟 街 市 熟 食 檔 位 , 預 早 談 好 最 後 以 底 價 成 交 。 終 審 法 院 表 示 他 們 並 無 違 法 。

《 競 爭 法 》 通 過 後 , 無 論 在 政 府 或 私 人 招 標 圍 標 都 屬 於 嚴 重 行 為 , 競 委 會 可 以 提 出 檢 控 。 圍 標 在 《 競 爭 法 》 的 罰 則 是 不 用 坐 牢 , 而 是 罰 款 。 最 高 罰 款 是 該 公 司 違 法 期 間 全 年 營 業 額 的 一 成 , 上 限 是 罰 三 年 。 如 果 違 法 多 過 三 年 , 就 會 計 算 營 業 額 最 高 的 三 年 。
清潔合約無圍標? 你又信唔信?

http://io.mhv.hk
我唔信~~~~
如果無內定!! 都唔會得返2條標入啦..
所有以前有入標都對呢個盤無晒興趣啦..又要圍標又要內定邊個做..仲要比錢先可以入標..搵鬼來咩..
比錢買難受?
係bor 標都無再招添呀..
這個星期六後, 圍標可能會變成"非法"的了

公民黨王嘉盈, 將會帶頭反對!
《 競 爭 法 》 通 過 後 , 無 論 在 政 府 或 私 人 招 標 圍 標 都 屬 於 嚴 重 行 為 , 競 委 會 可 以 提 出 檢 控 。 圍 標 在 《 競 爭 法 》 的 罰 則 是 不 用 坐 牢 , 而 是 罰 款 。 最 高 罰 款 是 該 公 司 違 法 期 間 全 年 營 業 額 的 一 成 , 上 限 是 罰 三 年 。 如 果 違 法 多 過 三 年 , 就 會 計 算 營 業 額 最 高 的 三 年 。

咁佢照圍都無問題bor..佢地圍個數高人地7成...嘔返1成又算乜野haha

d 咩罰則嚟㗎!咁都得!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
圍標應該刑事化,根據入標價錢去定刑期,最少入獄一個月為量刑起點,以收阻嚇作用!

圍標應該刑事化,根據入標價錢去定刑期,最少入獄一個月為量刑起點,以收阻嚇作用!
一定要啦!搵了gam多錢就會怕罰款!九牛一毛啦!入獄先知驚

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
呢個應該叫做圍標合法化囉...

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2019-10-22 16:52 , Processed in 0.123000 second(s), 23 queries .