請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: Lawrence

二期單位轉電視插掣位 ~ 有無后遺症

兄台:你鬼影問題,最後有沒有成功解決?
我都有把插位移到細房與露台門之間哪塊墻, 但冇出現"鬼形"之情況喎~
[quote:1757ce847b="Lawrence"]首先多謝Bungee你的資料.

我個單位有保留原裝之電視線, 而新電視線是於原有的線分流出來 (即T出來), 應該不會有問題, 但現在畫面有"鬼影".

你說曾有單位也有此情況, 最後仍可解決, 另你提及可用一些品質較好之電視線, 請問在哪裡可買呢? 因我的駁線師傅仍在找尋此些線. 希望你可告知.

Thank you. :cry:[/quote]

我都係呀.....
[quote:4c6d7b19ae="3B"][quote:4c6d7b19ae="Lawrence"]首先多謝Bungee你的資料.

我個單位有保留原裝之電視線, 而新電視線是於原有的線分流出來 (即T出來), 應該不會有問題, 但現在畫面有"鬼影".

你說曾有單位也有此情況, 最後仍可解決, 另你提及可用一些品質較好之電視線, 請問在哪裡可買呢? 因我的駁線師傅仍在找尋此些線. 希望你可告知.

我都係呀.....[/quote]

You can go to 鴨寮街 to buy RG6, your problem can be solved.  But it also depends on your c-fu.
[quote:3fc9e4db1f="3B"][quote:3fc9e4db1f="Lawrence"]首先多謝Bungee你的資料.

我都係呀.....[/quote]

So do I! 但我重買條$60高質cable駁TVtim, 咁就very good la! (:Y)
其實 RG-6 coxial cable 都有好多等級。(因為住高層關係,近發射站而接收埋同一訊號,所以導致鬼影)所以要同售貨員講明,要買一條抗干擾力
我係由廁所廚房之間嗰度經電話線條喉拉到入客房, 再由客房鑽個洞出廳.

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2020-11-25 10:04 , Processed in 0.085772 second(s), 14 queries .