請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 6108|回復: 40

關注最低工資及屋苑財政和管理上的安排

港灣論壇於2011年4月11日就關注最低工資及屋苑財政和管理上的安排的意見發佈:

咁可以有甚麼行動?
1)要求法團交出實際數字,怎樣計算多300萬支出
2)交代為何高價中標(清潔),為何還要加價
3)公開高票當選之委員如何獲得受權標.(有否廢票及問題票)
4)請法團解釋之前平台業權一直在發展商手裡,為何還要業主分擔維修費呢?
剛才睇新聞覺得李鳳英議員說得非常對,
最低工資已經討論了許久,
政府怎樣判斷承辦商投標時沒有預算?
現在進行補償或不須要!
問會計高人:

數據有無錯? 唔係減了經理人酬金嗎?

為何個數字好似無細到呢?
我地王主席系會計師如果条數計唔到唔清楚就要問吓司庫關偉達先生因為今次由司庫簽名!佢一定清楚有無計錯!
簽左又唔監察!
累死人!
司庫關偉達工作是圖章,
相信連管委會委員亦幾難得先聽到佢講屋苑財政!

記得前兩次業主大會,
佢連讀數都將千萬和百萬單位讀錯!

亦只有這樣權力才可以不正常地集中!
jp,

今朝派傳單果個係咪你黎架?
你又出錢又出力...講真,你做咁多野都未必會有咩回報...值得嗎?
不過你嘅行動實在係令我覺得好敬佩...
佢地呢班人有問題我一早都覺得,但係我就無去深入咁研究...自從黃+形做主席開始,我見佢地果班人攞左好多授權票,佢地鍾意點就點,我發覺我果1票投黎都無用之後...我就唔再理啦...我唔再去業主大會,唔會再去投埋d無用嘅票,因為我覺得好嬲,好似做咩都無用咁...
但係見到你鍥而不捨嘅精神,真係令我好敬佩...如果...有野需要幫手的話,都可以預埋我一份...
同埋...如果下一次有業主大會要投票的話,可否將我果一票授權比你幫我投埋呢?

預祝你嘅革命會有成功嘅一日...

1. 好感動呀M_J, 下次開會預定你.

2. 我們並不孤單, 已組織十幾戶成立了港灣論壇這個非政府組織, 用的錢不多, 今早我在二期出口, 另一位網友在一期和小巴站.  因為其他成員要上班, 我倆工作自由點.

3. 法團我們有份推動成立, 佔的份量絕對地大, 但沒有聽取bombme兄的勸諫, 以為會當家作主, 誰知發展商早種二五, 連件政棍都完全配合發展商!  錯已造成了, 我們不但覺得需要承擔修正的責任, 更要對不斷發生的事鍥而不捨, 否則就錯上加錯!

4. 過往我們人數還大點, 但毛孟靜一出現, 真的"巧合地"不斷發生一件又一件絕對賤格既事令許多人怕了, 避了, 人的確少了.  但又有新的人, 結果仍是有互相支持的動力.  警方亦特別注意管委會, 亦相信毛恥惡不到那裡去!

5. 其實毛恥王禍已走上了絕路.  連開個業主大會都要用政黨人員扮業主維持秩序, 用大量不明來歷的授權票造馬, 剛剛已要用埋最一著--發展商手持的2萬幾3萬份業權死撐.  儘管我們仍未有能力衝過這為數接近4萬份的業權, 但既然敵人的底牌亦盡露了, 我們又怎會棄餒? 明顯毛恥王禍已走到終點! 從今它們已無法掩飾聽命於發展商的身世!

6. 現在首要工作就是盡力維護小業主權益.

7. 只要年底毛孟靜+嘍囉連區議會都輸埋, 它們就絕對要翻淺水灣耕田!

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2019-10-22 17:47 , Processed in 0.079391 second(s), 23 queries .