請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 4315|回復: 20

3%行政費!

法團主席王嘉盈被5名獨立委員逼了足足2年,
才肯就極具爭議的3%行政費立項在法團會議上正式討論.

因此2010年1月23日在會議上就3%行政費的計算基礎激烈辯論了超過兩小時...但未有結果!

誓估唔到,
之後就出現恐嚇該等委員不要再參與會議的刑事行為,
法團主席王嘉盈亦櫬機在40多日內3次召開會議並以該等委員缺席為由停止他們委員職務.

ok...阻手阻腳的委員不再出現了,
那法團主席王嘉盈怎樣處理討論中的"3%行政費的計算基礎"呢?

答案是:
2010年1月23日 : 討論下揭發行政費計算基礎成疑, 王嘉盈以時間夠為由推去續會才討論 (毛孟靜不在場!)
2010年3月13日 : 王嘉盈拒絕定立議程, 但承諾跟進 (毛孟靜列席, 但恰巧沒有議程!)
<期間王嘉盈大刀一揮炒晒所有阻手阻腳的委員, 亦唔理警方正調查該等委員被刑事恐嚇事件>
2010年7月10日 : 嘩! 又拖了半年終於續議; 但就隻字不提"計算基礎", 而詭異地竄改為"減行政費" (毛孟靜再缺席, 再有不在場証據!)
2010年7月31日 : 精彩! 全部出席委員失憶! 口吻一致變成"減行政費", 乜我們應該付"行政費"咩? (毛孟靜再三缺席, 再三有不在場証據!)

明明未解決3%行政費是否應該付,
還討論到追溯性問題(因我們已累積支付6~7百萬!),
怎樣會變魔術變成承認要付行政費, 但變成求其減d既?

係人定係鬼?
站在小業主立場據理力爭, 還是背後快樂一堆變臉明幫可能收多了錢的發展商旗下機構?!

港灣法團, 已成為追逐私利的俱樂部!
Ching將呢D野印成單張寄俾住戶減佢地授權票啦....我怕唔係太多人會睇Forum....
據講毛孟靜同王嘉盈對於無份在鏗鏘集上鏡而不滿,
已向港台發信!
並密謀安排在2月20日舉行記者會補償見報;
但又因為被督爆而方寸大亂,
作晚起又向管業大發雷霆要追究"誰是鬼頭仔"洩露機密!

anyway, 相信記者們會全面地收到相關資料和書證,
政棍怎樣狡猾都無法與真理抗行!
係度噪都無用! 過年前係年夜飯已經傾掂數,今個星期五亦會安排舉手通過,漸進式減0.25%加豁免部份計算了事! 我們亦會報告有水泵報廢,亦已由余先生安排十幾萬報價抽水。毛小姐話費事比人有機會再擺呢個問題上檯,影響選情喎。其實住戶根本連你講緊乜都未知啦!

Disagree!
唔相信會明目張膽到比人揭穿都夾硬通過!

附上2010年1月23日正式會議記錄看過明白

偉大的主席(傳聞已入公文袋), 會計師喎, 點會睇唔到有問題呢?

要confirm一下, 不是已減了管理費? 和免了一個月管理費嗎?
這問題與公民黨應該無關,
但毛孟靜就從未表態!

新入行既會計師都睇到既問題,
無理由4張幾野兼霸住主席位4年既王嘉盈會發雞盲,
值得留意王嘉盈在p3話自己有查問過,
不過又好矛盾在p3尾段用"當做外判"想解圍!
如果"當做外判"咪落標鬥平囉,
十分唔信小小的港灣豪庭每年在偉邦總部花其百二萬!
不是已減了管理費? 和免了一個月管理費嗎?Good Coffee 發表於 2011-2-16 20:07

你中計勒,
自從行政費上檯討論,
你唔覺王嘉盈出的會議議程多了許多減乜乜費, 免乜乜費, 減乜乜酬金咩?

是否不知不覺被模糊了?

管理費 - 是我們每月比的費用
行政費 - 3%, 是一直被收取了8年但公契並無指示, 亦無議決支持的爭議.  王嘉盈做業委主席年代已開始
經理人酬金 - 6.5% (從公契指示的10%減落嚟), 亦即公契的Manager Fee
十分唔信小小的港灣豪庭每年在偉邦總部花其百二萬!
jp 發表於 2011-2-16 20:20

what is it?
所以話寧願起出口用左d錢

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2020-2-21 11:20 , Processed in 0.074297 second(s), 26 queries .