請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 2915|回復: 28

本區學校,幼兒園

升級   44.33%

有無意見??
我搬黎唔係好耐,都唔識呢區學校邊d好唔好~~
而家諗緊幫be報n1,好煩惱~~

升級   43.33%

My son studying in Victoria (Harbour Green)

升級   0%

如果想在同區選擇kindergarten,
就只有Victoria (Harbour Green)或學之園(Hampton Place).

同區小學應該以協和最受歡迎,
如果要傳統名校就需要跨區或選擇直資/私校.

升級   0%

據悉想讀Victoria (Harbour Green)就必須先讀其nursery,
想直入K1基本上是難以登天.

升級   9.35%

唔知樓下太陽島得唔得呢,
如果九龍熱有沒有選擇呢

升級   78.67%

樓下太陽島有好多港灣街坊小朋友讀 , 亦有好多大角咀附件既南亞人士小朋友 , 派小學主要是大角咀道的基全及大角咀天主教小學 ,  我識個街坊話間學校好 , 因為佢係唸住小朋友入大角咀道呢兩間小學 , 真係好睇下家長要求d 咩.

升級   44.33%

維記我唔會報喇,我有朋友讀過天后嗰間,佢對學校&校長都好有保留.....
學之園我完全無聽過有關既comments,無聽人讀佢,唔知點既呢?
同埋我諗住報全日,所以傾向報非牟利,否則學費好貴~~
我暫時報左海富間救世軍
請問協和喺邊??

升級   58.67%

如果想在同區選擇kindergarten,
就只有Victoria (Harbour Green)或學之園(Hampton Place).

同區小學應該以協和最受歡迎,
如果要傳統名校就需要跨區或選擇直資/私校.
jp 發表於 2010-4-22 09:17

請問"協和小學"指長沙灣定係旺角果間? 因為分開左2間。
另其實邊間好d??有冇人知道?

升級   78.67%

維記我唔會報喇,我有朋友讀過天后嗰間,佢對學校&校長都好有保留.....
學之園我完全無聽過有關既comments,無聽人讀佢,唔知點既呢?
同埋我諗住報全日,所以傾向報非牟利,否則學費好貴~~
我暫時報左海富間救世軍 ...
hellomiffy 發表於 2010-4-22 10:18

我都聽過銅鑼灣維記唔係幾好 , 我老公同事個小朋友今年係呢間讀k3 , 到依家都未有小學 confirmed, 佢同事好勞氣, 因為比多d學費 , 希望派位好d , 但......亦可能係小朋友個人問題 , 不過真係無保証.

你個小朋友幾大? 報救世軍要一有出世紙就報 , 否則都幾難有位.

升級   7.2%

其實09年11月出生o既BB, 是否可以去報定名?  白田間救世軍又好唔好?
作為父母o既我都要開始上網搵定d資料.....^_^!