請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 7380|回復: 42

停車場加裝百葉工程爛尾

上屆業委年代經業主大會通過的停車場加裝百葉工程已經正式宣告爛尾,
工程並未有展開,
事源2008年8月中管業突然在會議中簡單匯報工程行將進行並在半個月內完成,
有最少兩名委員不斷要求查看細節及施工資料,
維修小組召集人不予理會,
經不斷敦促下有人在080906EGM前兩天將部份資料投入我信箱,
在資料中發現該承判商錯誤地將SSSHS這個只有行內建築尊業人員才明白的物料形容寫成中文的鉛水鐵,
結果我向管業提出質疑,
期間有委員向外宣揚我阻礙進度,
管業與該承判商進行技術討論確定她有偷工減料,
結果擾攘數月該承判商退出而爛尾!
SSSHS: Stainless Steel Hollow Section (不銹鋼方通),不銹鋼跟鉛水鐵的價錢相差很遠。
比你發現了這部份, 但會唔會重有未發現的地方呢?
原帖由 jp 於 2008-12-17 08:05 發表
上屆業委年代經業主大會通過的停車場加裝百葉工程已經正式宣告爛尾,
工程並未有展開,
事源2008年8月中管業突然在會議中簡單匯報工程行將進行並在半個月內完成,
有最少兩名委員不斷要求查看細節及施工資料,
維修小 ...

JP, 如所言非虛, 很明顯係維修小組召集人有心或無心下隱瞞有關資料, 加上自身非內行而俾人當水魚下做咗羊"古". 可否告知誰是維修小組召集人?....唔知呢個爛尾工程下, 我地金錢上有否損失?
加裝百葉工程係上次業主大會批左既項目, 係業委會年代既事,
只係拖到前排先話開得工,
相信好多維修小組成員都唔係咁清楚事件來龍去墨.

不過承辦商話唔做就唔做就有點兒那個啦, 都唔知係咪有古惑...
想將不銹鋼方通換成鉛水鐵, 偷工減料就係第一個古惑, 好可能會重有其他嘢!
詳細d係Stainless Steel Square Hollow Section不銹鋼方形通,
不銹鋼跟鉛水鐵的價錢相差的確很遠,
圖則上短短數個英文字包括管業和法團在內相信只有數人能夠明白,
而且不銹鋼的技術參數和耐用情度遠遠優良於鉛水鐵,
從管業提供的有限資料估計用+$250,000做80~90m2後加百葉而不牽涉其他builder's works已經是高於市價數十百分點的水平!

當中有兩名在建築及土木工程界工作而且份屬維修小組的法團委員在過去數月不斷追問及要求追究責任,
但任職屋宇設備工程的維修小組召集人就不斷致之不理,
雖然工程是上屆業委決定,
但我仍懷疑有現任委員包庇這承判商,
到現在確定爛尾仍然堅持不進行法律追究而在壓力下仍堅持只叫管業出信,
並且提出不應重新招標重做而拖延留待半年後的業主大會再作決定!

註:
在工程界基本模式是當一方毀約,
對方將立即重新招標代做並向毀約一方追討所有損失!
在王嘉盈時任業委主席的年代已積累大量最低標棄權而第二標補上令屋苑產生直接損失並從無追究的例子,
時至現在法團成立後有委員一直堅持要追究棄權或爛尾的承建商以保護小業主利益,
但就被標籤成拖延進度+無事生非!
王嘉盈圈子現在正尋求繞過法團討論用直接簽批型式處理工程及服務分判,
企圖在圈子控制下操縱結果,
王嘉盈更大膽到親自與管業高層討價還價開名限制選用她相熟的核數師!
大家如果不予理會遲早法團會變成腐敗的遊樂場!
原帖由 jp 於 2008-12-17 11:44 發表
詳細d係Stainless Steel Square Hollow Section不銹鋼方形通,
不銹鋼跟鉛水鐵的價錢相差的確很遠,
圖則上短短數個英文字包括管業和法團在內相信只有數人能夠明白,
而且不銹鋼的技術參數和耐用情度遠遠優良於鉛水鐵 ...

唉....咁鬼亂....真係去搵ICAC去研究吓啦! 話時話, 我諗你應該都知班小圈子喺另一網www.mhvlive.com有佢地立場和角度去comment返佢地對某d人和事. 我亦嘗試用公道心態了解兩陣營所講嘅嘢, 從而判斷誰是人, 誰是鬼.....確實jp你指控之事情, 真係有論點, 亦有論據. 甚至有時detail到如果係假嘅話, 佢地可以告你誹謗. 但佢地對你指控之事, 卻又好似好有風度咁唔反駁, 唔回應. 反之, 佢地對你嘅指控, 我就真係覺得唔夠清晰及有証據, 甚或有點潑婦罵街式嘅指罵如: [DOUBLE STANDARD, 狗X不通,自打咀巴.....只許周(州)官放火].........但佢地個邊又確有較多法團嘅成員喎.....真攪不清.....
唔反駁, 唔會應, 因為已經夠票通過他們的提議及阻止對方的工作,
如果定立了規則, 就唔會有雙重標準發生, 咁點解唔制定一套標準呢?
〝但任職屋宇設備工程的維修小組召集人就不斷致之不理 〞

以我所知法團任職屋宇設備工程係patrickyu余育培先生,6月6日當日佢仲同我講避嫌唔會入維修小組架!呢個維修小組召集人唔係佢呀?

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2019-10-22 17:37 , Processed in 0.080710 second(s), 23 queries .