請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
樓主: mhv_jf

港 灣 豪 庭 二 期 收 樓 入 伙 好 消 息

[quote:d96fd58ab0="mhv_jf."]
andylcm寫到:
唔係嗎?呢D資料梗係唔O係樓書啦。。應該買賣合約有寫。。。今日返屋企CHECK CHECK先。。

不過如果真係可以早D收樓就好啦。。。。

我都無記錯(90%以上記憶中)在合約上已經註明11月30日前,恆基必須要交樓。[/quote]

http://www.hld.com/property/localsales/kowloon/metrohabourII/mh2_ref.html

樓書上註明,十一月三十日是"預 算 政 府 簽 發 批 准 業 權 轉 讓 書 或 滿 意 紙 日 期 ( 第 二 期 )", 而不是收樓日期.

發展商要有滿意紙才可發收樓信...
I think we can bomb HLD (29088111) and  they may consider to let us move in earlier.....
最新消息第二期第五座會較先收樓,但都要十二月十五至廿號收樓。
我估,應該就唔係有問題,佢地只係想分批收樓容易管理 D 姐。

而且第五座原本就應該係第一期的座數,點知同第六座調轉(口左)。

[quote:2bb844a0d0="mhv_jf."]點解呀,唔通其他座數有問題 :-?  :-? ,乜唔係2期同一時間收樓,恆基大細超。有可能其他座數要下年某月才交樓。[/quote]
換言知就係要繼續等啦, 都唔知要等到幾時 :cry:  :((  :em46:
11月30日係出滿意紙既期限, 而發展商須要在滿意紙發出後一個月內通知業主收樓

就算2期真係11月29日(11月30日係星期日)至批出滿意紙, 我地最遲都會係12月30日之前收到樓. 人地都係做生意, 佢都唔想遲交樓.

依家只係11月11日, 仲未到deadline, 又何需咁勞氣呢.
[quote:c3bd4df9ed="281A"]11月30日係出滿意紙既期限, 而發展商須要在滿意紙發出後一個月內通知業主收樓

就算2期真係11月29日(11月30日係星期日)至批出滿意紙, 我地最遲都會係12月30日之前收到樓. 人地都係做生意, 佢都唔想遲交樓.

依家只係11月11日, 仲未到deadline, 又何需咁勞氣呢.[/quote]

對呀,理論上,發展商一日交唔到樓,d樓錢都一日會俾律師樓扣住,無法套現周轉,因此相信痕雞都好想快d了結件事,無理由故意同二期的朋友過唔去的.
[quote:ab81df756c="mhv_jf."]金錢就每個月供比銀行;
收樓就每個月等無了期;
租樓就每個月付多一筆;
入伙就每個月一把烈火;
恆基就每個月賺到大笑;
佢地就每個月大魚大肉;
業主就每個月辛苦到笑;
我地就每個月叫苦連天;

恆基知唔知道2期業主每個月想甚麼???等甚麼???[/quote]

咁似gohome d 打油詩既?
Can anyone tell me.
When and if I get the letter, when must I report to the solicitor's to sign and complete the contact?  
Can I wait for 3 month after getting the letter to report to the solicitors?
(I.e still after CNY?)
買賣合約上最遲交樓日期是十二月尾,否則要罰息.
我應該不會記錯,因聽過三個人向我解釋合約內容,
先是Lo&Lo的師爺,成份合約講

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2021-1-17 01:40 , Processed in 0.091333 second(s), 16 queries .