請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

 找回密碼
 新用戶註冊
搜索
查看: 2651|回復: 0

蘇 施 黃 : 煎牛扒

[複製鏈接]

升級   47.33%

發表於 2007-5-5 11:45:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
Follow So : 煎牛扒
人 的 口 味 是 會 隨
日 子 轉 變 的 。
記 得 小 學 考 完 升 中 試 , 媽 媽 帶 了 我 去 文 華 酒 店 的 Mandarin Grill 吃 午 飯 , 我 叫 了 一 個 Minute Steak , 這 塊 薄 牛 扒 上 面 有 一 小 片 有 IERB 的 牛 油 。 牛 扒 煎 到 香 到 不 得 了 , 一 面 吃 , 上 面 的 牛 油 一 面 溶 , 令 牛 扒 繼 續 香 噴 噴 。

中 學 時 期 時 常 到 修 頓 球 場 比 賽 籃 球 , 通 常 就 去 附 近 那 間 「 波 士 頓 」 餐 廳 吃 那 個 鐵 板 牛 柳 。 只 要 看 見 侍 應 將 汁 倒 在 那 鐵 板 上 的 聲 音 已 高 潮 了 。 另 一 處 常 去 的 地 方 是 Amigo , 我 喜 歡 吃 它 們 的 Steak Diane , 即 蒜 蓉 汁 牛 扒 。 年 紀 小 時 , 吃 牛 扒 便 是 吃 西 餐 , 多 麼 難 得 有 西 餐 吃 呀 , 至 於 「 波 士 頓 」 和 Amigo 有 甚 麼 分 別 ? 冇
! 死 未 !
大 學 時 期 , 最 喜 歡 就 是 夜 深 便 去 Sizzler 食 個 $1.99 的 Surf N Turf , 即 龍 蝦 牛 扒 餐 。 哈 ! 朋 友 笑 $1.99 ( 大 概 十 二 元 港 幣 ) 不 是 吃 馬 肉 就 有 鬼 ! 但 當 時 真 的 覺 得 最 緊 要 是 抵 和 食 得 飽 , 不 管 它 好 吃 與 否 。
現 在 , 唉 ! 一 定 不 在 街 吃 任 何 中 式 的 牛 肉 , 因 為 他 們 一 定 醃 到 肉 質 全 變 。 去 鋸 扒 一 定 不 吃 西 冷 , too tough ! 只 吃 Rib Eye Steak 。 但 當 BBQ 的 時 候 就 剛 相 反 , 西 冷 比 較 硬 身 反 而 好 吃 。 Fillet Steak 最 不 喜 歡 , 因 為 冇 fat , 所 以 任 何 煮 法 都 不 夠 香 。
牛 扒 要 好 吃 , 鑊 一 定 要 紅 , 這 才 可 將 牛 扒 的 肉 汁 鎖 在 牛 扒 內 。 牛 扒 煎 完 一 面 才 反 另 一 面 , 絕 不 要 反 來 反 去 , 否 則 會 令 牛 扒 韌 , 所 以 只 反 一 次 。 要 知 它 熟 與 否 , 可 憑 經 驗 或 用 叉 試 。
請 不 要 醃 牛 扒 , 一 塊 靚 牛 扒 是 需 臨 煎 前 撒 鹽 在 一 面 , 胡 椒 粉 在 兩 面 。 如 BBQ 的 話 鹽 就 要 撒 兩 面 , 因 為 煎 用 牛 油 會 比 較 鹹 , BBQ 沒 有 那 鑊 油 的 鹹 , 所 以 要 撒 兩 面 才 夠 味 。
材 料 :
Rib Eye Steak
蒜   切 薄 片
牛 油
煮 法 :
1. 先 燒 紅 白 鑊 , 離 火 放 入 牛 油 、 蒜 片 。
2. 再 放 入 牛 扒 , 猛 火 煎 至 金 黃 色 , 如 要 medium 以 上 , 便 將 火 調 細 慢 煎 。 medium rare 或 rare 的 便 繼 續 猛 火 , 煎 完 一 面 才 反 去 煎 另 一 面 。
阿 So 語 錄
牛 扒 要 好 吃 , 鑊 一 定 要 紅 , 這 才 可 將 牛 扒 的 肉 汁 鎖 在 牛 扒 內 。 牛 扒 煎 完 一 面 才 反 另 一 面 , 絕 不 要 反 來 反 去 , 否 則 會 令 牛 扒 韌 , 所 以 只 反 一 次 。
蘇 施 黃 Profile
冇 資 深 電 台 人 , 自 細 被 廚 藝 高 超 的 家 廚 寵 壞 舌 頭 , 身 邊 永 遠 有 一 大 群 識 飲 識 食 親 朋 戚 友 , 自 小 已 知 道 何 謂 真 正 味 道 。 讀 大 學 開 始 學 煮
, 由 好 鬼 難 食 到 現 在 好 鬼 好 食 , 親 身 體 驗 「 先 要 愛 食 , 才 可 煮 到 好
食 」 。

來源 忽然一周
LKH047.jpg
LKH048.jpg
LKH049.jpg

相關帖子

您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 新用戶註冊

本版積分規則

小黑屋|手機版|Archiver|港灣論壇  

GMT+8, 2014-4-25 03:17 , Processed in 0.459369 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.1

© 2001-2013 Comsenz Inc.

快速回復 返回頂部 返回列表