請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
樓主: NGO

你不可不知的港灣豪庭法團管委會的種種問題及疑問

推..讓新來的人看看..誰是誰非
大家最重要是看數據: 點解大家會蝕110萬管理費?

多年來, 黑箱作業 + 授權票話哂事 + 高價中標

蝕110萬? 咪加管理費囉!

而管委的態度, 你反對我, 你就係:土共!
push push push
最不滿係乜叉野都貴過人...........咁大個屋苑, 根據規模經濟(Economies of scale), 議價能力應該好大,各樣支出都應該比其他小型屋苑平!!!

(設計對白)

都話你唔識會計.  我專業會計師話, 公司A 和公司 B, C, D, 間間情況唔同, 都無得比

何況是屋苑!

毛孟靜都有話, 呢到係庭, 緊係貴d!

你俾唔起錢, 咪搬囉!
(設計對白)

都話你唔識會計.  我專業會計師話, 公司A 和公司 B, C, D, 間間情況唔同, 都無得比

何況是 ...
Good Coffee 發表於 2012-4-30 11:00

乜野專業會計師?你係屬邊個會計師公會?
你睇小我地班小業主..............好多都比得起,但唔想被人撳住搶Lor
乜野專業會計師?你係屬邊個會計師公會?
你睇小我地班小業主..............好多都比得起,但唔想被人撳 ...
Giggle 發表於 2012-4-30 17:38

(設計對白)

那為的黨, 都全力撐我

就知我d Management Accounting掂

記住, 不同的屋苑的 xx ratio, 係唔可以比較㗎!

你不可不知的港灣豪庭法團管委會的種種問題及疑問

我地班業主比得起不代表要比人地比得貴。況且我地屋苑不乏專業人仕,唔係只得主席和姓毛的先懂!盤數by law 係要交出來,佢地唔係以為真係可以隻手遮天!以為自己是古時的皇帝呀

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
(設計對白)

那為公為民的黨, 都全力撐我

就知我d Management Accounting掂

記住, 不同的屋苑的 xx r ...
Good Coffee 發表於 2012-4-30 17:59

Wrong spelling la, Uncle Coffee!!............  MA = Manipulating Accounting in MHV
"記住, 不同的屋苑的 xx ratio, 係唔可以比較!"

Coffee 叔叔,你呢句係錯既.............
你一定唔知乜野叫做 "Relative Valuation Models" Le...........會計師一定識既播, 唔係點樣 可以 pass 個張 "Corporate Financing " 既 專業試 paper 成為會計師呀!!!!

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2019-10-22 16:41 , Processed in 0.082920 second(s), 17 queries .