請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

港灣論壇

新用戶註冊
搜索
查看: 7850|回復: 100

港灣新成員

Sugi妹妹將會在下星期五來到這個世界,
現在無乜好忙就先改定名等選擇,
大家對以下名字有何意見:

家姐名字 : 潘希翹 Sugi

中文名初選 :
希彤
希婕
希堯 希遙
希妤 希儒
予翹 宇翹
殷翹 欣翹
偲翹

英文名初選(用Sugi同一方向4字自創簡單字) :
Kogi
Koge
Cate
Kati

純粹直覺,我提議:希彤 Kogi.
我都選希彤
英文名就選kati
有無找師父
從姓名學看?
原帖由 bungee 於 2007-11-8 09:21 發表
有無找師父
從姓名學看?

這個當然有啦,
但我比較主觀,
會比師傅從中選字而不會讓他100%自由發揮.
希遙  Koge
好聽+特別:)
d字有d都幾深, 驚讀錯.................將來好易俾人讀錯名, 唔好揀果d啦...;P
罰抄自己個名就慘 :L
我真係試過讀小學時俾老師全班一齊罰, 自己抄返自己個中文姓名 100次 :Q .... 我個姓名加埋差不多60劃 :L 當時好羨慕個名是單字的同學 :P

不過, 名字是父母對子女的祝福及期望 :$
順祝 大小平安 :)  
小朋友 健康成長 !
JP 太 早日復原 :D
好开心啊!!!! 恭喜JP & CC & SUGI!!!!!!!!!

我好喜欢个"希"又好喜欢个"遙"字...........所以一定pick"希遙".........个名好女仔.......一听就知是靓女名!!!! yay!! :victory:

as for 英文名.............我个人会pick "chloe".........因为好好听.........又和sugi 的尾音 similar.

如果想和中文名同音,可以考虑 "hallie" (smilar to 乐机儿的Gallie, but now its "希"lie)   :D

CC 你要加油啊!!!!!!!!!!!!!! MHV等你一家4口回来!!!!!!!!!!!!  :kiss:    :hug:
I like "殷翹" + kogi ..... very cool ....:D

Archiver|手機版|小黑屋|港灣論壇  

GMT+8, 2019-10-22 17:38 , Processed in 0.086765 second(s), 21 queries .